20 Ιαν 2012

Ενημέρωση διασωστών για τον αυτισμό

 της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT
 
Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να βάλω τα κλάμματα. Εκεί που έψαχνα για ειδήσεις και θέματα σχετικά με τον αυτισμό, το μάτι μου έπεσε σε μια ανακοίνωση του πυροσβεστικού σώματος της Νέας Υόρκης. 
Διοργάνωσε στις 18/1/2012 σεμινάριο σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι πυροσβέστες και οι διασώστες όταν ανταποκριθούν σε επείγον περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται άτομο με αυτισμό.
Χρειάστηκε να το ξαναδιαβάσω για να το πιστέψω. Εμείς στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να πείσουμε (σε αρκετές περιπτώσεις) τους γονείς να συνεχίσουν να φέρνουν το παιδί τους στις συνεδρίες και δεν προσλαμβάνουμε πυροσβέστες επειδή δεν έχουμε τα χρήματα να τους πληρώσουμε και στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια τόσο σπάνια και ιδιαίτερη περίπτωση. Μπράβο τους, με κάτι τέτοιες κινήσεις δείχνουν γιατί είναι τόσο μπροστά ως χώρα. Η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή που με έκανε να θέλω να βάλω τα κλάμματα.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι πυροσβέστες λαμβάνουν υποδείξεις σχετικά με τη συμπεριφορά τους ως προς τα άτομα με αυτισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το διαφημιστικό φυλλάδιο του δωρεάν σεμιναρίου, ο αυτισμός δυσχεραίνει την ικανότητα επικοινωνίας του ατόμου. Σε αυτή τη δυσκολία θα πρέπει να προστεθεί και ο όποιος πανικός προκαλείται από μία φωτιά ή έναν εγκλωβισμό ή μια πλυμμύρα που μας αναγκάζει να καλέσουμε την πυροσβεστική. Γι' αυτό και η στάση των πυροσβεστών θα πρέπει να είναι αρκετά πιο προσεκτική, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και να προστατεύσουν το άτομο που χρειάζεται τη βοήθειά τους. Οι ενότητες περιλαμβάνουν την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της συμπεριφοράς ενός αυτιστικού, τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας με άτομα με αυτισμό και τρόπους δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί τους, καθώς και κάποιες άλλες τεχνικές διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών συγκεκριμένα για άτομα με αυτισμό.

Ακόμα και στις ΗΠΑ, όλα αυτά δεν γίνονται χάρη στους κρατικούς λειτουργούς με όραμα. Υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα εκπαιδευτής-πυροσβέστης με εμπειρία 33 ετών και πατέρας παιδιού με αυτισμό. Η δική του πρωτοβουλία για ενημέρωση σχετικά με τον αυτισμό έχει οδηγήσει στην συμπληρωματική εκπαίδευση 12.000 ένστολων (πυροσβέστες, διασώστες, αστυνομικοί κτλ) σε 11 πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...