7 Φεβ 2012

Η καισαρική δεν ευθύνεται για τα παχύσαρκα παιδιά


Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο, σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη έρευνα. Παλαιότερη έρευνα από τη Βραζιλία αποφάνθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο υπερβολικό βάρος και την καισαρική τομή οδηγώντας κάποιους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η μη έκθεση σε βακτήρια κατά την διαδικασία της καισαρικής μπορεί να κάνει τα παιδιά παχύτερα.

Ωστόσο, τα πρόσφατα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής υποστηρίζουν ότι δεν αληθεύει αυτό.

Η έρευνα συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βραζιλία επειδή το 2009 περισσότερα από τα μισά βρέφη γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό βαίνει αυξανόμενο επί χρόνια και σήμερα ξεπερνά το 30%.

Ο Φερνάντο Μπάρος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πελότας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από τρεις ομάδες πολλών χιλιάδων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Νότια Βραζιλία το 1982, το 1993 ή το 2004.

Οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους μέχρι που το μεγαλύτερο έγινε 23. Όσα είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα--με τα ποσοστά παχυσαρκίας να κυμαίνονται ανάμεσα στο 9 και το 16%, σε σχέση με το 7 και 10% που ίσχυε για τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

Ωστόσο, η διαφορά αυτή εξαφανιζόταν όταν οι ερευνητές συμπεριλάμβαναν άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα της οικογένειας, το βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν, το επίπεδο μόρφωσης, το βάρος, το ύψος, την ηλικία της μητέρας και το αν ήταν καπνίστρια.

Η προηγούμενη βραζιλιάνικη έρευνα δεν συμπεριελάμβανε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες -ανάμεσά τους το ύψος και το βάρος της μητέρας- έγραψε η ομάδα του Μπάρος.

"Μια πραγματικά απλή εξήγηση μπορεί να είναι ότι περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες χρειάζονται καισαρική τομή σε σχέση με τις αδύνατες...και ότι δεν ευθύνεται η ίδια η καισαρική τομή", είπε ο Ντέιβιντ Λούντβιγκ, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής Optimal Weight for Life στη Βοστώνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...