7 Φεβ 2012

Βρέθηκε το σημείο στοχασμού του εγκεφάλου

Την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη διαδικασία της ενδοσκόπησης και του στοχασμού εντόπισαν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες, ανοίγοντας το δρόμο για τη θεραπεία ορισμένων εγκεφαλικών τραυμάτων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Κέντρου Νευροαπεικόνισης και του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, υπό τους καθηγητές Γκέρεντ Ρις και τον Στέφεν Φλέμινγκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, όσοι άνθρωποι τείνουν περισσότερο προς την ενδοσκόπηση, έχουν μεγαλύτερο όγκο νευρικού ιστού σε μια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού ακριβώς πίσω από τα μάτια. Όσο πιο ικανός είναι ένας άνθρωπος για ενδοσκόπηση και περισυλλογή, τόσο περισσότερη φαιά ουσία έχει, αλλά και τόσο περισσότερη λευκή εγκεφαλική ουσία (νευρικές συνδέσεις) σε αυτή την μικρή περιοχή.

Η «σκέψη σχετικά με τη σκέψη» αποκαλείται επίσης «μετα-γνωσιακή ικανότητα» και συνιστά κεντρικό στοιχείο της συνείδησης, που όλοι οι άνθρωποι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, χρησιμοποιούν καθημερινά, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατανόηση της νευρολογικής και βιολογικής βάσης της αυτεπίγνωσης θα ανοίξει το δρόμο για να αποκρυπτογραφηθούν τα μυστήρια της συνείδησης, αλλά ίσως και για την θεραπεία διαφόρων εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...