3 Φεβ 2012

Λέμε και "όχι" στα καμάρια μας


Tι θα λέγατε για μερικές χρήσιμες και πάνω απ’ όλα απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να αντιλαμβάνονται την έννοια των χρημάτων;
Το ότι είναι παιδιά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζουν και το σημαντικότερο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους κάνουμε όλα τα χατίρια.

Θυμηθείτε λίγο το πώς μεγαλώσατε εσείς και με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του μικρού σας αναλογικά με τα δικά σας χρόνια, προσπαθήστε να τα… χαλιναγωγήσετε.
• Πείτε όχι σε κατ’ εξακολούθηση απαιτήσεις τους, όπως γλυκά, φαστ φουντ, ακριβά ρούχα.

• Κάντε κριτική στις διαφημίσεις που παρακολουθείετε πάντα μαζί . Μιλήστε για το αν παραγματικά χρειάζεται το προϊόν που διαφημίζετε, πείτε του ότι η διαφήμιση στόχο έχει να παρασύρει τον θεατή – καταναλωτή να αγοράσει τα προϊόν.

• Πάρτε το παιδί σας μαζί στο σουπερ μάρκετ και εξηγήστε του τον τρόπο με τον οποίο επιλέγετε τα προϊόντα που αγοράζετε. Προτού να φύγετε από το σπίτι πείτε του τι ποσό έχετε να χαλάσετε και φροντίστε να μην έχετε παρεκλίνει αό αυτό όταν πια φτάσετε στο ταμείο.

• Πολύ καλή βόλτα και ακόμα πιο κατανοητή για το πώς ξοδεύουμε το χρήμα και την αξία του, είναι η λαϊκή αγορά! Βάλτε το να διαλέξει από πού να αγοράσετε τα είδη που θέλετε!

• Αν επιμένει ειτε να αγοράσει κα΄τι είτε να κάνει κάτι που απαιτεί πολλά λεφτά, σώστε του εναλλακτικές προτάσεις. Μην του απορρίπτεται απευθείας αυτό που έχει σκεφτεί.

• Μη λέτε με την πρώτη «ναι», έστω και αν εχετε προαποφασίσει ότι θα του κάνετε το χατίρι.


Γενικότερα αυτή η στάση σας θα πρέπει να είναι σταθερή και μάλιστα από μικρή ηλικία, περίπου από 3 ετών!

Να έχετε στο νου σας ότι ένα παιδί που έχει μάθει να αγοράζει ή να του αγοράζουν ό,τι θέλει δεν πρόκειται ξαφνικά να αλλάξει… τροπάριο. Γι’ αυτό ας είμαστε προσεκτικοί με το τι παρέχουμε στα παιδιά μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...