20 Φεβ 2012

Υπάρχει σχέση μεταξύ των πολλών θερμίδων και της μνήμης;

Πιθανή σχέση ανάμεσα στην απώλεια μνήμης και σε γεύματα με πολλές θερμίδες διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Επιστημονική ομάδα της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ μελετούσε την ήπια γνωστική εξασθένηση, πρώιμη ένδειξη άνοιας, και σύμφωνα με όσα είπαν στο συνέδριο, μια διατροφή με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο διπλασιάζει τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, συγκριτικά με μια υποθερμιδική δίαιτα.

Η Ηπια Γνωστική Εκπτωση είναι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μια κατάσταση ανάμεσα στα αποτελέσματα της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου και σε εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έγινε σε 1.233 άτομα, 70-89 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με την κατανάλωση θερμίδων: χαμηλή θερμιδική πρόσληψη (600 – 1.526 θερμίδες/ημέρα), μέτρια (1.526 – 2.142,5) και υψηλή (2.142,5 – 6.000). Κανείς δεν έπασχε από άνοια, αλλά 163 είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ χαμηλής και μέτριας θερμιδικής πρόσληψης, αλλά η ομάδα υψηλής θερμιδικής κατανάλωσης είχε υπερδιπλάσια συχνότητα ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Η μελέτη δεν συμπεραίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες προκαλεί ήπια γνωστική εξασθένηση, αλλά ενδεχομένως τα άτομα με γνωστική εξασθένηση τελικά μπορεί να καταναλώνουν πολλές θερμίδες ή μπορεί κάποιος άλλος παράγοντας να εμπλέκεται στην αύξηση του κινδύνου ύπαρξης και των δύο παραμέτρων.
Πάντως ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σημειώνει ότι η διαπίστωση της σχέσης μπορεί να υποδεικνύει και μια πιθανή θεραπεία. «Η μείωση των θερμίδων και η κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορεί να είναι ο απλούστερος τρόπος πρόληψης της απώλειας μνήμης καθώς μεγαλώνουμε.»
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...