20 Φεβ 2012

Δραστηριότητα: Παίζοντας με φακό!

Δύο φακοί αρκούν για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με το μικρό σας! Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να παίξετε χρησιμοποιώντας μόνο δύο φακούς:

  • Αφήστε το παιδί να ξαπλώσει ανάσκελα στο κρεβάτι, κρατώντας αναμμένο το φακό του με τα δύο του χέρια και κλείστε τα φώτα. Ζητήστε του να ακολουθήσει το φωτεινό μονοπάτι που σχηματίζετε με το δικό σας φακό, στο ταβάνι. Σχηματίστε ευθείες γραμμές, κυμματιστές ή ζιγκ-ζαγκ. Ρυθμίστε την ταχύτητά σας ώστε να μπορεί να σας ακολουθήσει. Ενδυναμώνει έτσι τον αμφίπλευρο συντονισμό και περνά τη μέση γραμμή του σώματός του, αφού κρατά τον φακό με τα δύο χέρια.
  • Στην ίδια θέση, μπορείτε να αντί για γραμμές, να "πηδάτε" σε κάποια σημεία και όταν ολοκληρώσετε τη διαδρομή (π.χ αριστερή γωνία- κέντρο του ταβανιού-δεξιά γωνία) το παιδί θα πρέπει να θυμηθεί τη σειρά και να την επαναλάβει. Έτσι το βοηθάτε να ενισχύσει τη μνήμη του (μνήμη σειράς).
  •  Και πάλι ξαπλωμένο, ζητήστε του να ακολουθήσει το φωτεινό σας μονοπάτι, μόνο με τα μάτια του, χωρίς δηλαδή να κουνά το κεφάλι του, τονώνοντας με τον τρόπο αυτό τις κινήσεις των ματιών.
  • Χαμηλώστε τα φώτα, κλείνοντας τις κουρτίνες και φωτίστε το πάτωμα, αυτή τη φορά, για να δείξετε στο παιδί πού πρέπει να χοροπηδήσει με τα δύο πόδια. Έτσι ενισχύεται ο οπτικοκινητικός του συντονισμός, ο κινητικός σχεδιασμός και η ταχύτητα αντίδρασής του.
  • Στο σκοτεινό παιδικό δωμάτιο ζητήστε του να εντοπίσει με το φακό του τα αντικείμενα που του ζητάτε (π.χ "βρές και φώτισε το μαξιλάρι σου", "το πόμολο της πόρτας", "Το κουτί με τα αυτοκινητάκια" κ.λ.π.). Βελτιώνεται με την άσκηση αυτή η συγκέντρωσή του καθώς και ο προσανατολισμός του στο χώρο.
  • Κάντε αστείες γκριμάτσες, ενώ φωτίζετε το πρόσωπό σας κάτω από το σαγόνι και ζητήστε από το παιδί να τις επαναλάβει. Του προσφέρετε στιγμές γέλιου και το βοηθάτε να μάθει να μιμείται.
Καλή σας διασκέδαση!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...