27 Μαρ 2012

Πρόωρα νεογνά μπορεί να υστερούν αργότερα σε γλωσσικές ικανότητες

Παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα μπορεί ενδεχομένως να υστερούν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους όσον αφορά πιο πολύπλοκες γλωσσικές ικανότητες, ανακάλυψε νέα επισκόπηση.

Μετά από ανάλυση 17 προηγούμενων ερευνών, ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενικά, πρόωρα νεογνά τείνουν να έχουν περισσότερες δυσκολίες με πολύπλοκες γλωσσικές ικανότητες καθώς μεγαλώνουν-τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών.


Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, δεν σημαίνουν ότι τα πρόωρα παιδιά είναι καταδικασμένα σε μακροχρόνια προβλήματα γλώσσας. Ωστόσο, ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να έχουν δυσκολίες σε σχέση με τους συμμαθητές τους αργότερα, όταν αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες έννοιες στη γλώσσα.

Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που παρατηρείται σε κλινικό περιβάλλον. Τα πρόωρα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα γλώσσας και καθώς η εκμάθηση της γλώσσας γίνεται πιο απαιτητική, το ποσοστό των παιδιών με σημαντική δυσκολία επίσης αυξάνει, δήλωσε η Dr. Thuy Mai Luu, του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δήλωσε, τα πρόωρα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να έχουν φυσιολογικές ικανότητες γλώσσας στην ηλικία των 2 ετών, όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές.

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα όταν οι λειτουργίες της γλώσσας που απαιτούνται για επιτυχία στο σχολείο είναι περισσότερο πολύπλοκες, είναι η ώρα που μπορεί να φανούν προβλήματα και να περιοριστεί το παιδί στις σχολικές ή κοινωνικές δραστηριότητες, εξήγησε.

Στην πρώτη παιδική ηλικία υπήρχαν μικρότερες διαφορές μεταξύ των πρόωρων και μη παιδιών όσον αφορά βασικές γλωσσικές ιδιότητες, όπως βασικό λεξιλόγιο.

Μεταξύ των ηλικιών 3 και 12, το χάσμα έτεινε να διευρύνεται όσον αφορά πολύπλοκες γλωσσικές ικανότητες.

Τα ευρήματα προέρχονται από μεταανάλυση.

Η Inge L. van Noort-van der Spek, του Erasmus Medical Center στο Ρότερνταμ, ανακάλυψε 17 έρευνες που αφορούσαν 1.529 πρόωρα παιδιά και 945 που δεν γεννήθηκαν πρόωρα.

Γενικά υπήρχε αξιόπιστη διαφορά μεταξύ των πρόωρων και των μη πρόωρων παιδιών όσον φορά απλές και πιο πολύπλοκες γλωσσικές ικανότητες.

Η Luu σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα θα έχουν σημαντικά προβλήματα με τη γλώσσα στο σχολείο, ωστόσο. Ούτε η ανάλυση ξεχώρισε τα πολύ πρόωρα με όσα γεννήθηκαν πλησιέστερα στην κανονική ημερομηνία.

Ωστόσο γενικά, είναι γνωστό ότι όσο νωρίτερα γεννιέται ένα παιδί τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αναπτυξιακών καθυστερήσεων.

Στην έρευνά της ανακάλυψε ότι τα πρόωρα παιδιά έτειναν να φτάνουν τους συμμαθητές τους όσον αφορά τη βασική γλώσσα. Πρόσθεσε ότι έρευνα απεικόνισης του εγκεφάλου υποδεικνύει ότι τα πρόωρα μπορούν να αναπτύξουν επανορθωτικές νευρικές συνδέσεις που συνδέονται με απλές γλωσσικές ικανότητες.

Η Lu σημειώνει ότι είναι πιθανό για τις πολύπλοκες γλωσσικές εργασίες να υπάρχει όριο στην ικανότητα του εγκεφάλου να αναπληρώνει.

Το μήνυμα της έρευνας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση για τις γλωσσικές λειτουργίες σε κλινικό περιβάλλον.

Ακόμα και όταν πρόωρα μωρά έχουν φυσιολογική γλωσσική ικανότητα περίπου στην ηλικία των 18 έως 24 μηνών, δήλωσε, οι παιδίατροι θα πρέπει να κάνουν λεπτομερή εξέταση για προβλήματα γλώσσας πριν αρχίσουν τα παιδιά το σχολείο.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι σύνηθες να υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις τα παιδιά μετά την έναρξη του σχολείου. Ωστόσο περίπου στη δευτέρα ή τρίτη τάξη όταν τα μαθήματα γίνονται πιο πολύπλοκα, οι γονείς μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσουν ότι τα παιδιά τους δυσκολεύονται περισσότερο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...