7 Μαΐ 2012

Κίνδυνος για τα βρέφη που γεννιούνται καθυστερημένα


Προβλήματα υγείας για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα ή καθυστερημένα, αναδεικνύει ολλανδική μελέτη.

Ολλανδική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη που γεννιούνται μετά την 42η εβδομάδα κυοφορίας είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν συμπεριφορικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σε πρώιμα στάδια της ζωής τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Η μελέτη έγινε από το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου «Εράσμους - Σοφία» στο Ρότερνταμ και συμπεριέλαβε περισσότερα από 5.000 βρέφη που είχαν γεννηθεί μετά την 42η εβδομάδα.

Όπως εξηγεί η Δρ Χαναν Ελ Μαρρουν, τα βρέφη που είχαν γεννηθεί καθυστερημένα είχαν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων συμπεριφοράς συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί κανονικά, δηλαδή διπλάσιο κίνδυνο συνδρόμου ελλειμματικής συμπεριφοράς και υπερκινητικότητας.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα πρόωρα όσο και αυτά που γεννιούνται καθυστερημένα, γενικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

«Κάθε έγκυος γυναίκα γνωρίζει ότι αν το παιδί της γεννηθεί πρόωρα, αυτό δεν είναι καλό για την υγεία του, και με τη λογική αυτή δεν είναι καλό το παιδί να γεννηθεί μετά τις 42 εβδομάδες κυοφορίας», σημειώνει η Δρ Ελ Μαρρούν.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες θέλουν τις γυναίκες να γεννούν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή μεταξύ 41ης και 42ης εβδομάδας και να ενημερώνονται για τις πιθανές επιπλοκές της παρατεταμένης κύησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιγένειας και οι δυσκολίες που συνεπάγεται ο τοκετός ενός μεγάλου βρέφους.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια ισχυρή μειοψηφία νέων μητέρων τάσσεται υπέρ της αναμονής, δηλαδή να γεννηθεί το παιδί φυσιολογικά και χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...