15 Μαΐ 2012

Η κρίση φέρνει τα παιδιά στα νοσοκομεία


Άγχος εντάσεις μεταξύ των γονέων και οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης φέρνουν τα παιδιά στα νοσοκομεία με πόνους στην κοιλιά και στο κεφάλι. Την διετία 2009-2011 έχει αυξηθεί η προσέλευση των παιδιών στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων κατά 10%-15% και όπως διαπιστώνεται τα παιδιά πονούν όχι γιατί πάσχουν από κάποιο νόσημα αλλά γιατί επηρεάζονται ψυχολογικά από τα προβλήματα των γονιών τους και από τις γενικότερες επιδράσεις που δέχονται από το περιβάλλον.

Η κρίση έχει καταβάλλει τους πάντες ανεξαρτήτως ηλικία και φύλου απ ’ότι δείχνουν κατά πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά των αυτοκτονιών που σημειώνουν αύξηση κατά 22% τα τελευταία δύο χρόνια.

Η κρίση φαίνεται ότι δε φέρνει τα ζευγάρια πιο κοντά, αντιθέτως μεγεθύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σπίτι και επειδή δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής όλες οι δυσκολίες αντανακλούν στα παιδιά ακόμη και αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία

Αυτά επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Ο Ευαγγελισμός’, Καθηγητής κος Αθανάσιος Σκουτέλης και ο Καθηγητής, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ‘Αττικόν’ κος Ελευθέριος Λύκουρας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 38ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 16 – 19 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, με πλούσια θεματολογία τόσο σε ιατρικά όσο και σε γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα.

Σύμφωνα με τον κ. Λύκουρα, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με το χρέος να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.

Εκτός από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σχετικές έρευνες υπογραμμίζουν ότι ακόμα και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από το ίδιο το γεγονός της ανεργίας, με το άγχος της απόλυσης να μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζουν όλο και πιο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης δημιουργώντας ένα ακόμη βάρος στην οικογένεια τους ενώ επίσης δοκιμάζουν και το σύστημα υγείας. Παρενέργειες της κατάθλιψης είναι ακόμη και η αύξηση της χρήσης ουσιών. ‘Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπισή της από τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα’, σημειώνει ο κ. Λύκουρας.

Η κλινική εικόνα της κατάθλιψης στην μεγάλη ηλικία, προσομοιάζει με εκείνη νεότερων ασθενών. Ωστόσο, παρατηρούνται και διαφορές. Σε συγκεκριμένες υπο-ομάδες ηλικιωμένων καταθλιπτικών, όπως αυτών με όψιμη έναρξη της διαταραχής, με προεξάρχουσα παρουσία αγγειακών παραγόντων κινδύνου και ελλειμμάτων στις εκτελεστικές λειτουργίες, η κλινική εικόνα συχνά χαρακτηρίζεται από απουσία καταθλιπτικού συναισθήματος, ανεξήγητα σωματικά παράπονα, άγχος, απάθεια, ανηδονία, ψυχοκινητική επιβράδυνση, μειωμένη αυτοφροντίδα. Στη μακροπρόθεσμη πορεία της γηριατρικής κατάθλιψης δυσμενείς προγνωστικοί παράγοντες θεωρούνται η όψιμη έναρξη της διαταραχής, η παρουσία απάθειας, η βαριά διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών, η παρουσία νευροαπεικονιστικών ευρημάτων, η ατελής ύφεση του καταθλιπτικού επεισοδίου, η συνυπάρχουσα σωματική νόσος και η διαταραχή προσωπικότητας.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...