14 Φεβ 2013

"Δεν θέλω να φύγω ακόμα!"

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η άρνηση του παιδιού τους να επιστρέψει στο σπίτι έπειτα από μία έξοδο. Είτε πηγαίνετε μια βόλτα στην παιδική χαρά, είτε μια επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, το παιδί σας δεν μπορεί να καταλάβει πότε είναι ώρα να φύγετε. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση "λίγο ακόμα, μαμά, σε παρακαλώ, λίγο ακόμα" και αυτό το λίγο σας φαίνεται πως κρατάει αιώνες;

Αν αντιμετωπίζετε συχνά αυτό το πρόβλημα, πρέπει να εφαρμόσετε μια τακτική, που θα ισχύει για όλες τις εξόδους σας και περιλαμβάνει τα παρακάτω:

    Κάντε μια συμφωνία προτού ξεκινήσετε:  Όταν το παιδί διασκεδάζει, είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να παρατείνει το χρόνο όσο περισσότερο γίνεται. Εξηγήστε του, πριν φύγετε από το σπίτι, ότι θα πάτε κάπου, π.χ. στην παιδική χαρά, αλλά σε μια συγκεκριμένη ώρα θα πρέπει να φύγετε. Όταν αρχίσει να ζητάει να πάει άλλη μια φορά στη τσουλήθρα, υπενθυμίστε του τη συμφωνία σας και τονίστε πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τις υποσχέσεις μας.

    Προειδοποιήστε το πριν έρθει η ώρα να φύγετε: Καλό θα είναι 10 -15 λεπτά πριν φύγετε, να το προειδοποιήσετε ότι πλησιάζει η ώρα για να γυρίσετε στο σπίτι και όχι να του το πείτε κρατώντας το μπουφάν στο χέρι. Με αυτό τον τρόπο του δίνετε αρκετό χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που κάνει, αλλά και να προσαρμοστεί στην ιδέα

    Δείξτε ότι το καταλαβαίνετε: Όταν το παιδί σας αρχίσει να γκρινιάζει, μην του φωνάξετε. Αντίθετα, πείτε του με ήρεμο τρόπο πως καταλαβαίνετε ότι περνάει ωραία με τους φίλους του και ότι σύντομα θα το επαναλάβετε, αλλά τώρα πρέπει να φύγετε.

    Να είστε σταθεροί και αποφασιστικοί: Αν το παιδί σας καταλάβει ότι με τη γκρίνια και τα κλάματα μπορεί να πετύχει το στόχο του, θα εφαρμόζει αυτή την τακτική σε κάθε έξοδο. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να υποκύψετε. Εξηγήστε του ότι πρέπει να φύγετε, αλλά αν δείτε ότι δεν καταφέρνετε τίποτα, αφήστε τις πολλές κουβέντες. Πείτε απλά ότι η απόφαση σας είναι οριστική και δεν αλλάζει.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην δείξετε θυμό. Αν είστε σταθεροί στην συμπεριφορά σας και δεν υποχωρείτε στις απαιτήσεις του παιδιού σας, τότε και αυτό θα σταματήσει να αντιδρά και έτσι κάθε έξοδος θα ολοκληρώνεται ευχάριστα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...