21 Μαΐ 2013

Μήπως το παιδί μου έχει στοματική αμυντικότητα;

Η ώρα του φαγητού είναι βασανιστική;
Τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά;
Αποφεύγει συγκεκριμένες υφές τροφών (π.χ κρεμώδεις ή κριτσανιστές);
Εμφανίζει αυξημένη σιελόρροια;
Αντιδρά έντονα στο πλύσιμο των δοντιών;

Τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να εμφανίζει υπερευαισθησία στο γευστικό-οσφρητικό σύστημα ή αλλιώς στοματική αμυντικότητα.


 Η Στοματική Αμυντικότητα είναι η αποφυγή ορισμένων υφών τροφίμων ή πραγμάτων μέσα αλλά και γύρω από το στόμα. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν επίσης υψηλές υπερώες, ώστε τίποτα να μην ακουμπά την οροφή του στόματος (Willbarger & Willbarger) συχνά μάλιστα τόσο ψηλά, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν με την μύτη.

 Τα πρότυπα συμπεριφοράς και αντίδρασης που παρουσιάζει το κάθε άτομο είναι πολύ ιδιαίτερα. Π.χ. ορισμένα άτομα αποφεύγουν μαλακές και γλιστερές τροφές, ενώ άλλα αποφεύγουν τραχείς υφές φαγητών, μπορεί να αηδιάζουν με τις υφές κάποιων φρούτων ή να αναζητούν ορισμένες αισθήσεις στο στόμα, όπως να μασάνε ή να απομυζούν αντικείμενα. Μπορεί επίσης να εμφανίζουν εκνευρισμό σε δραστηριότητες που αφορούν γενικά το στόμα, όπως στο πλύσιμο των δοντιών ή σε χάδια και φιλιά στο μάγουλο.  

Η ευαισθησία αυτή συχνά σχετίζεται με την απτική αμυντικότητα, η οποία αφορά όλο το σώμα. Για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον θεραπευτή εξειδικευμένο στις διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας, ο οποίος εφαρμόζει τη μέθοδο Willbarger. 
Η θεραπευτική αυτή μέθοδος περιλαμβάνει το πρόγραμμα Therapressure (χρήση βούρτσας Therapressure σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και ιδιοδεκτική εισροή/συμπίεση στις αρθώσεις) και την χορήγηση εξατομικευμένης αισθητηριακής δίαιτας (πρόγραμμα με ειδικές καθημερινές δραστηριότητες και συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια που έχουν σκοπό την ελάττωση της αισθητηριακής αμυντικότητας).
Οι ειδικά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι πάνω στην μέθοδο θεραπευτές οργανώνουν και εφαρμόζουν ένα εξατομικευμένο για το κάθε περιστατικό πρόγραμμα και εκπαιδεύουν τους γονείς στην εφαρμογή της μεθόδου στο σπίτι για καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα.

Ελζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...