3 Οκτ 2011

Να ξεκινήσει το παιδί μου μια πολεμική τέχνη;

Οι πολεμικές τέχνες αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές εξωσχολικών δραστηριοτήτων μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων παιδιών. Οι γονείς πολλές φορές διστάζουν να γράψουν τα παιδιά σε μια σχολή πολεμικών τεχνών φοβούμενοι ότι τα παιδιά θα αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους με βίαιο τρόπο, ενώ πολλοί ανησυχούν μήπως το παιδί τους χτυπήσει άσχημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι φόβοι αυτοί είναι σεβαστοί αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι πολεμικές τέχνες ασκούν όλες τις ομάδες μυών, ενώ η συνεχής προπόνηση βελτιώνει την φυσική κατάσταση των μικρών μας φίλων, την αυτοσυγκέντρωσή τους και τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία.

Γνωριμία με το Αikido

Τα τελευταία χρόνια, όλο και αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που επιλέγουν να ασχοληθούν με το αικίντο. Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Αικίντο δάσκαλο 5ου Dan, κ. Μπάμπη Κεράνη, ο οποίος διδάσκει aikido σε παιδιά και ζητήσαμε να μας μυήσει στα άδυτα της ιαπωνικής πολεμικής τέχνης.


Γιατί ένα παιδί θα επιλέξει να μάθει aikido και όχι κάποια άλλη πολεμική τέχνη;

Το aikido είναι μια ιδιαίτερη πολεμική τέχνη καθώς δεν έχει μάχη και λόγω αυτού δεν προάγει τον ανταγωνισμό των ασκουμένων και επιπλέον δεν έχει διεξαγωγή αγωνών που υπάρχουν σε άλλες πολεμικές τέχνες. Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει το aikido είναι το γεγονός ότι στη προπόνηση μπορεί να συμμετάσχει κάθε υγιές παιδί ανεξαρτήτως σωματοτύπου και φυσικής κατάστασης.


Περιγράψτε μας μια τυπική προπόνηση των παιδιών ούτως ώστε να καταλάβουμε πώς εφαρμόζονται στη πράξη οι αρχές της πολεμικής σας τέχνης

Τα παιδιά προπονούνται δύο φορές την εβδομάδα σε ωριαίο πρόγραμμα. Η προπόνηση γίνεται ανά ζεύγη ή ατομικά και περιλαμβάνει διατατικές ασκήσεις, πτώσεις καθώς και τεχνικές αποφυγής επιθέσεων και ακινητοποίησης. Οι μικροί μαθητές ασκούνται σε απλές πτώσεις πάνω σε στρώμα, εν είδει παιχνιδιού. Η διδασκαλία του aikido στηρίζεται στην αμοιβαία εκμάθηση μέσα από την ομαδική δουλειά και την διασκέδαση.


Aπό ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με το αikido;

Ένα παιδί ηλικίας 6 ετών και άνω είναι σε θέση να ανταποκριθεί σωματικά αλλά και πνευματικά στις απαιτήσεις της προπόνησης. Το σώμα του έχει την ευλυγίσια και την πλαστικότητα να εκτελεί συγκεκριμμένες ασκήσεις και το πνεύμα του είναι δεκτικό στην πρόσληψη της φιλοσοφίας του aikido.


Τι προσφέρει στο παιδί η ενασχόλησή του με τη πολεμική σας τέχνη;

Μέσω της ενεργούς ενασχολήσεως του παιδιού με το aikido, αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχία και η αυτοπεποίθηση των παιδιών. Οι ασκούμενοι μαθαίνουν να αναπτύσσουν τον αυτοέλεγχό τους και να μετριάζουν το θυμό και την οργή ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται σωματικά και πνευματικά. Όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως οξύνουν την αντίληψή τους και αναπτύσσουν γρήγορα αντανακλαστικά και ευλυγισία. Ειδικότερα, τα υπερκινητικά παιδιά διοχετεύουν την ενέργεια και την εκρηκτικότητά τους, κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αποτέλεσμα να επιστρέφουν σπίτι με μια γλυκιά κούραση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για τα παιδιά ΑμΕΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ΑμΕΑ έχει αποδειχθεί ότι το aikido είναι εξαιρετικά επωφελές στην σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση.
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...