14 Ιουν 2012

Έλεγχος κεφαλής: προειδοποιητικό καμπανάκι;



Ο αδύναμος έλεγχος του αυχένα και της κεφαλής στην ηλικία των έξι μηνών ενδέχεται ν' αποτελεί προειδοποιητικό καμπανάκι εκδήλωσης αυτισμού, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα μιας μελέτης του οργανισμού Autism Speaks. "Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η αξιολόγηση των κινητικών δεξιοτήτων θα πρέπει να ενσωματωθεί με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις της συμπεριφοράς οι οποίες μας παρέχουν τις πρώτες πληροφορίες για τα πρώιμα στάδια του αυτισμού" εξηγεί η Rebecca Landa Δρ., διευθύντρια του Κέντρου για τον Αυτισμό και Σχετικών Διαταραχών του Ινστιτούτου Kennedy Krieger.


Ο εντοπισμός του αυτισμού στα πρώιμα στάδιά του εστιάζεται κυρίως στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της επικοινωνίας. Η αδυναμία στον έλεγχο της κεφαλής που εντόπισαν οι ερευνητές ενδέχεται να οδηγήσει στην βαθύτερη κατανόηση της σχέσης του αυτισμού με την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών με αυτισμό. Προκειμένου να παρατηρήσουν το βαθμό ελέγχου της κεφαλής, οι ερευνητές σήκωσαν τα μωρά από το πάτωμα τραβώντας τα απαλά από τα χέρια, όπως ακριβώς φαίνεται στο βίντεο. Όταν το κεφάλι ενός μωρού δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική του στήλη, αυτό συμβαίνει λόγω του αδύναμου ελέγχου της κεφαλής και του αυχένα.
Η Landa ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών που εξέτασαν δύο ομάδες παιδιών. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε 40 παιδιά τα οποία είχαν αδέλφια με αυτισμό. Κάποια από αυτά τα παιδιά διαγνώσθηκαν με αυτισμό στην ηλικία των 30 έως 36 μηνών. Το 90% όσων διαγνώσθηκαν με αυτισμό είχαν επιδείξει αδύναμο έλεγχο της κεφαλής στην ηλικία των 6, 14 ή 24 μηνών. Το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που είχαν διαγνωσθεί με καθυστέρηση στην κοινωνικοποιήση/επικοινωνία και αργότερα εκδήλωσαν αυτισμό είναι 54%. Ωστόσο, αυτισμό εκδήλωσαν αργότερα και το 35% των παιδιών με φυσιολογική κοινωνική και ανάπτυξη της επικοινωνίας.

Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 22 παιδιά τα οποία παρουσίαζαν αδύναμο έλεγχο της κεφαλής. Από αυτά, το 68% (15 παιδιά) είχαν αδέλφια με αυτισμό και μόλις το 33% (7 παιδιά) προέρχονταν από οικογένειες με ιστορικό φυσιολογικής ανάπτυξης.

Ο αδύναμος έλεγχος του αυχένα και της κεφαλής ωστόσο δεν αποτελούν "διάγνωση" αυτισμού, τονίζει η Alycia Halladay, Δρ., Διευθύντρια Ερευνών Περιβαλλοντικών Επιστημών του οργανισμού Autism Speaks. Το σύμπτωμα αυτό αποτελεί προειδοποιητικό καμπανάκι για ποικίλλες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με την εγκεφαλική παράλυση και της προωρότητας.
 "Ωστόσο, εάν οι περαιτέρω έρευνες με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, ο έλεγχος της στάσης του σώματος μωρών έξι μηνών θα είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος προσδιορισμού αναπτυξιακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού" λέει η Δρ. Halladay. Και κλείνει συμβουλεύοντας τους γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους: "Εντωμεταξύ, οι γονείς που φοβούνται ότι η ανάπτυξη των παιδιών τους δεν είναι φυσιολογική, μπορούν να ζητήσουν από τον παιδίατρό τους να κάνει αυτό το απλό τεστ, ώστε να δουν αν είναι βάσιμη η ανησυχία τους".
της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Eργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...