9 Ιουν 2015

Η συνταγή της επιτυχίας: πώς το μαγείρεμα βοηθά τα παιδιά με ΔΕΠΥ




Μάθετε στα παιδιά με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες να μαγειρεύουν. Θα τονώσετε αφάνταστα την αυτοπεποίθησή τους και θα βελτιώσετε τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας κάνουν οι γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ ή μαθησιακές δυσκολίες είναι οι ακόλουθες:
- τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να είναι πιο κοινωνικό;
- τι πρέπει να κάνω για να του αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια;
- με ποιο τρόπο θα το κάνω να ολοκληρώνει τις δουλειές που του έχω αναθέσει;
- πως θα τονώσω την αυτοπεποίθησή του;
Θα μπορούσα να συνεχίσω τη σειρά αυτών των ερωτήσεων για πολλή ώρα, νομίζω όμως ότι το πιάσατε το νόημα. Μία απάντηση που καλύπτει σχεδόν όλα αυτά τα ερωτήματα και ταυτόχρονα αποτελεί και μία ευχάριστη δραστηριότητα για να περάσετε την ώρα σας (κι εσείς και το παιδί) είναι το μαγείρεμα.

Μη φοβάστε, δεν θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε σφήνα στην διαφημιστική κόντρα Λαζάρου-Σκαρμούτσου. Για τη δική σας περίπτωση, η ακόλουθη «συνταγή» θα έχει πολύ πιο ευεργετικά αποτελέσματα:
1)     Όσο πιο απλή η συνταγή και όσο πιο λίγα βήματα έχει, τόσο πιο διασκεδαστική θα είναι για το παιδί. Επιλέξτε μερικές συνταγές και αφήστε το παιδί να διαλέξει τι θέλει να μαγειρέψει.
2)     Προτιμείστε εικονογραφημένες συνταγές, με οδηγίες βήμα-προς-βήμα.
3)     Περιοριστείτε σε συνταγές με 4-5 το πολύ υλικά, τα οποία βέβαια αρέσουν στο παιδί. Δεν έχει νόημα να βρείτε συνταγή για αγκινάρες, όταν το παιδί θέλει να φάει μακαρόνια.
4)     Κανονίστε με το παιδί πότε θα μαγειρέψετε: «το Σάββατο θα φτιάξουμε πένες». Κανονίστε το για κάποια στιγμή που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να σας διακόψουν.
5)     Συγκεντρώστε μαζί τα υλικά, καθώς και τα απαιτούμενα σκεύη.
6)     Εκτελέστε τη συνταγή, ένα βήμα τη φορά. Καλύψτε τα υπόλοιπα βήματα με μία κόλλα χαρτί ώστε το παιδί να συγκεντρώνετε μόνο σε αυτό.
7)     Καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, συζητείστε με το παιδί για την επιλογή της συνταγής, για τις διάφορες ενέργειες που κάνει κτλ, δείξτε του πόσο πολύ διασκεδάζετε και δημιουργείστε του την προσδοκία για επανάληψη της δραστηριότητας στο μέλλον.
8)     Στο τέλος, μην ξεχάσετε να του αναφέρετε πόσο σας άρεσε το φαγητό, πόσο καταπληκτικός σεφ είναι και πόσο πολύ θα θέλατε να σας περιποιηθεί ξανά.

Καλή επιτυχία!
Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...